Midsommarkaka
Rulltårtsbotten
4 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Rabarber-jordgubbssylt
750 g rabarber
250 g jordgubbar
1 paket syltsocker
Jordgubbsmousse
6 gelatinblad
1 paket vispgrädde
2 dl florsocker
2 burkar Mascarponeost
5 dl pureade jordgubbar
Dekoration
Färska jordgubbar
Gör rabarber-jordgubbsylten färdig i god tid. Mät upp sylt ingredienserna och koka tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.
Rulltårta: Vispa ägg och socker till skum. Blanda i de torra ingredienserna. Rör smeten jämn. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i ca 7 minuter. Stjälp upp rulltårtsskivan på ett sockrat papper och dra bort bakplåtspappret. Bred på bottnet ca 2 dl rabarber-jordgubbsylt. Rulla ihop och låt svalna. Skär ca 1 cm bitar och lägg dem i en form med löstagbart botten.
Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden och tillsätt florsocker och mascarpone. Vispa med elvisp. Tillsätt de pureade jordgubbarna. Lös upp gelatinbladen i en skvätt kokande vatten och häll gelatinblandningen i en tunn stråle i jordgubbssmeten.
Skär 5-6 färska jordgubbar i skivor och lägg dem på formens kanter. Häll jordgubbsmoussen i formen och ställ i kylskåp till nästa dag. Dekorera med jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar